فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات داستانی - سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1401)

پژوهشنامه ادبیات داستانی
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رقیه آلیانی*، بیژن ظهیری، شکرالله پورالخاص، علی صفایی صفحات 1-22
    دنیای مدرن به اقتضای شرایط و ویژگی های متفاوت خود نسبت به گذشته، همواره خواهان صدا و ایدیولوژی مدرن است. به طور طبیعی دگرگونی های جهان معاصر خواسته یا ناخواسته زندگی تمام شهروندان به ویژه کودکان و نوجوانان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. به همین دلیل بزرگسالان، برای افزایش آگاهی به این قشر آسیب پذیر، باید ویژگی های جهان مدرن را شناسایی و به مراتب موضوعات پنهان مانده این عرصه را نیز بازنمایی کنند. ادبیات داستانی کودک و نوجوان ابزاری قدرتمند جهت طرح موضوعات عصر مدرن به اذهان کودکان است؛ چرا که داستان نقش برجسته ای در رشد شناختی و عاطفی کودکان دارد. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی درصدد استخراج و شناسایی مفاهیم مدرنیته در داستان ماهی سیاه کوچولو است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بهرنگی در حوزه تجدد به مفاهیمی ازجمله تبعید، تمایز، کنجکاوی نظری، سوسیالیسم، جنبش و پویایی، تضاد طبقاتی و آزادی نظر دارد. کودک در این داستان به واسطه هم ذات پنداری با شخصیت اصلی داستان از تفکر سنتی و همرنگ جماعت شدن فاصله می گیرد و راهی سفری طولانی و پر خطر می گردد.
    کلیدواژگان: ادبیات کودک و نوجوان، تجدد، صمد بهرنگی
  • نسرین کاظم زاده*، پیمان صالحی صفحات 23-46
    «مقاومت» مقوله محوری و در عین حال پر ابهام و مورد تردید در اندیشه فوکو است. علت آن، تحلیل ها و برداشت های جدید و گسترده فوکو از قدرت است. وی معتقد است قدرت، چیزی نیست که در دست یک فرد، یک طبقه یا نهاد خاصی متمرکز باشد و بر دیگران اعمال شود؛ بلکه در کل جامعه پخش شده است. روابط قدرت بدون «مقاومت» امکان پذیر نیست؛ زیرا هرجا قدرت هست، مقاومت هم هست، ازاین رو مقاومت با استراتژی های حساب شده به جرح و تعدیل قدرت می پردازد. رمان تاء الخجل اثر فضیله الفاروق نویسنده معاصر الجزایری نمونه بارزی از ستم آشکار برضد زنان در جامعه مردسالار و سنتی الجزایر است، ستمی که از خانواده شروع شده و درنهایت به جامعه، نهادها، قانون و برخی از ادیان ختم می شود؛ اما زنان این رمان برای درهم شکستن این سلطه همه جانبه مقاومت هایی در دو بعد مثبت و منفی از خود نشان داده اند. هدف از پژوهش حاضر آن است تا به شیوه توصیفی - تحلیلی، مقاومت و مبارزه زنان در برابر سیطره نظام مردسالار را با تکیه بر مفاهیم قدرت و مقاومت میشل فوکو، در رمان تاء الخجل بررسی و تحلیل کند. نتایج نشان می دهد قهرمانان زن این رمان در قالب دو نوع مقاومت مثبت و منفی ظاهر شده اند. مقاومت مثبت از راه چالش با سلطه مردسالاری (مقاومت در برابر سنت ها و تقالید)، ادامه تحصیل (اثبات ذات زنانه)، نویسندگی (زبان گویای زنان و آگاهی به طبقه خود) و مهاجرت و مقاومت منفی از طریق انکار زنانگی (مبارزه با گفتمان مردسالار)، خودکشی و جنون با قدرت مردانه مقاومت کرده اند.
    کلیدواژگان: قدرت طبقه، مقاومت زنانه، میشل فوکو، فضیله الفاروق، تاء الخجل
  • فرنوش خرمائی*، فریدون طهماسبی، نبی الله ایدر، فرزانه سرخی صفحات 47-72
    یکی از مهم ترین مواردی که در نقد جامعه شناختی رمان به آن توجه می شود، ارتباط میان اثر با پایگاه طبقاتی نویسنده است که متاثر از دیدگاه های طبقاتی جامعه شناسانه است. در نقد جامعه شناختی رمان، پیش از هر چیز باید ساختار معناداری از ارتباط میان اثر و جامعه ترسیم کرد. ساختار معنادار از نظر گلدمن، ارتباط میان ساختار درونی اثر با انعکاس جهان بینی مستتر در آن است. در نمونه های عملی نقد جامعه شناختی لوکاچ، گلدمن و سایر پیروان آن ها، توجه به پایگاه طبقاتی نویسنده و ارتباط آن با ساختار و شخصیت پردازی اثر، بخشی اساسی در تحلیل جامعه شناسانه متن به شمار می رود. برهمین اساس این پژوهش به بررسی جامعه شناختی رمان اسرار گنج ابراهیم گلستان از دیدگاه بازتاب طبقات جامعه ایرانی، براساس آرای لوسین گلدمن پرداخته است. بر اساس یافته های این پژوهش ابراهیم گلستان در رمان اسرار گنج دره جنی  به نقد توسعه ظاهری رژیم شاه و مدرنیزاسیون آن پرداخته، نقش طبقات اجتماعی را در برابر این مقتضیات به صورت نمادین بازنمایی کرده است و فرصت طلبی های طبقه ثروتمند و متوسط و انفعال طبقه فقیر را سرزنش کرده است.
    کلیدواژگان: نقد جامعه شناختی، طبقات اجتماعی، اسرار گنج دره جنی، لوسین گلدمن، ابراهیم گلستان
  • نعمت منصوری، بدریه قوامی*، رضا برزویی، جمال ادهمی صفحات 73-98

    کارناوال یکی از نظریه های برجسته میخاییل باختین، منتقد بزرگ قرن بیستم در ادبیات است. ویژگی های که موجب می شود بتوان یک اثر ادبی را کارناوال خواند، زبان کوچه و بازار، طنز، خنده، فرجام ناپذیری،گروتسک و... هستند که می توان در توصیف یک اثر کارناوالی از آنها یاد کرد.کارناوال ها جشن های عمومی و عامیانه هستند که در آن ها طبقات مختلف جامعه باژگون می شوند و خردمندها، احمق ها، دلقک ها و پادشاهان تمسخر می شوند. یکی از آثاری که قابلیت خوانش کارناوالی  را دارد، عزاداران بیل اثر غلامحسین ساعدی است. در این مقاله براساس روش توصیفی- تحلیلی و شیوه کتابخانه ای به این مهم پرداخته شده است. تبیین تضاد چند جانبه و اساسی بین شخصیت ها و موقعیت های فرهنگی و اعتقادی در اجتماع، تجمیع امور متضاد با خلق موقعیت های مناسب و فضاهای هنرمندانه و همچنین بازتاب جلوه های از مرگ و ترس در پایان داستان ها، خلق شخصیت های مسخ شده و دیوانه که توازن منطق و رسمیت را درهم می شکنند، به کارگیری زبان عامیانه در موقعیت های مختلف، وجود ترس و  هراس حاکم بر اتمسفر داستان ها، خلق موقعیت های طنزگونه و خنده دار با شیوه ای خاص و منتسب به خود و... در این رمان بیانگر نشانه ها و مولفه های کارناوال گرایی در این اثر است.

    کلیدواژگان: کارناوال، طنز، باختین، غلامحسین ساعدی، عزاداران بیل
  • سیما پورمرادی*، رضا صادقی شهپر صفحات 99-130
    نویسندگان مدرنیست با زیر سوال بردن نگاه سنتی به جهان و انسان، به ابداع شیوه ‏های جدیدی دست زدند و تغییرات اساسی در فرم و محتوای رمان به وجود آوردند. آن‏ها توانستند از طریق رمان، دنیای ذهنی انسان مدرن را نشان دهند. در این مقاله، رمان راه شیری به روش توصیفی- تحلیلی از منظر مدرنیسم نقد و بررسی شده و نتایج، گویای آن است که ایوبی با بهره ‏گیری هوشمندانه و هدفمند از تکنیک‏ها و فنون مدرنیستی چون جریان سیال ذهن، تک ‏گویی درونی و نمایشی و حدیث نفس، تداعی ذهن، شخصیت پردازی ضد قهرمان و روان پریش، عدم انسجام پیرنگ، نقض سیر خطی زمان، عدم قطعیت تناقض، درهم آمیختگی عالم رویا و واقعیت، رویارویی با مدرنیته، نمادپردازی و کاربرد کهن الگو، شعرگونگی نثر، تغییر زاویه دید، تعدد راوی و چندصدایی، رمانی مدرن خلق کرده است. در رمان راه شیری تکنیک «داستان در داستان» و «روایت در روایت» و شگرد هنری «بینامتنیت» سبب زمان پریشی و خروج زمان روایت از روند طبیعی و خطی است.
    کلیدواژگان: رمان، محمد ایوبی، راه شیری، نقد، مدرنیسم
  • الناز سارانی، بهزاد پورقریب*، علی عرب مفرد صفحات 131-148
    روایت شناسی فمینیستی با روشی منظم تفاوت های جنسیتی را در داستان و گفتمان بررسی می کند و بر مواردی چون جنسیت نویسندگان، مخاطبان فرضی نویسنده، خوانندگان واقعی و شخصیت ها و راوی تمرکز دارد. در این مقاله هدف بر آن است تا به بررسی روایت شناسی فمینیستی در مهمترین داستان غزاله علیزاده؛ یعنی خانه ادریسی ها پرداخته شود. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی نشان می دهد که بررسی روایت شناسی فمینیستی در این رمان، به جز مضمون نوین، شگردهای قابل توجه ادبی یا ساختار قدرتمند روایی آن؛ بستری برای ظهور و تجلی سویه های فکری، مفهومی و فلسفی جنبش فمینیسم است. درواقع، علیزاده در دو شاخصه، رویکردهای فمینیستی خود در خانه ادریسی ها را نمایان می سازد: نخست از طریق بدیلی نو در راستای جایگزین کردن روایت های توصیفی زنانه از اشیاء، طبیعت و مفاهیم به جای روایت های مردانه (به گونه ای که خواننده بتواند متوجه تفاوت های جنسیتی در آن بشود) و دوم از طریق مرکزیت بخشیدن و محوری کردن شخصیت های زن رمان که درنهایت باعث می شود این رمان از  دو نظر ساختار رمان؛ یعنی روابط میان توصیف، دیالوگ ها و البته اجزای داستانی و از نظر مفهومی کردن و پیچیده ساختن شخصیت های زن داستان رمانی موفق به نظر برسد که نشان گر وضعیت زنان جامعه در حوزه سیاسی اجتماعی و خانوادگی اجتماع داستانی است.
    کلیدواژگان: فمینیسم، روایت شناسی، گفتمان مردسالارانه، خانه ادریسی ها، غزاله علیزاده
  • زهرا سواعدی، محمد ایرانی* صفحات 149-176
    اگزیستانسیالیسم  مکتبی فلسفی است که بیشتر در آثار ادبی، ازجمله رمان و نمایشنامه نمود پیدا کرده است. این مکتب نخستین بار در قرن نوزدهم در آلمان توسط کی یرکگور  پایه گذاری شد و سپس به فرانسه راه یافت و ژان پل سارتر  آن را اشاعه داد. اصل این مکتب مبنی بر آزادی مطلق انسان و حذف واجب الوجود است؛ بدین گونه که انسان را مسیول سرنوشت خویش می داند. این مکتب هم چون بسیاری از جریان های فکری دیگر به ایران و آثار نویسندگان ایرانی نیز راه یافت. یکی از نویسندگان معاصری که می توان رگه های این مکتب را در آثار وی بررسی کرد، مصطفی مستور است. این پژوهش نخست به مباحث نظری درباره مکتب اگزیستانسیالیسم و تاثیر آن در ادبیات فارسی و هم چنین به مولفه های آن، سپس به بررسی و تحلیل آن مولفه ها در دو اثر از آثار مصطفی مستور می پردازد. هم چنین روشن می سازد که این مکتب فلسفی به دلیل تاکید بر «انسان» از پرکاربردترین مکتب های فلسفی در ادبیات است. شخصیت های داستانی مصطفی مستور افرادی سرخورده و منزوی و رهاشده هستند، افرادی که در تمامی آثار مربوط به این مکتب فلسفی مشترک اند و از همان ویژگی هایی برخوردار هستند که در شاهکارهای ادبی مکتب اگزیستانسیالیسم وجود دارند.
    کلیدواژگان: مولفه های اگزیستانسیالیسم، ادبیات داستانی، مصطفی مستور، من گنجشک نیستم، رساله درباره نادر فارابی
  • فاطمه سلطانی*، احمد غنی پور ملکشاه صفحات 177-198

    یکی از الگوهای کارآمد در زمینه تحلیل شخصیت های داستانی، الگویی است که بنجامین هروشفسکی ارایه می دهد. هروشفسکی، یکی از نظریه پردازانی بود که بر شبکه روابط انسانی تاکید داشت و معتقد بود الگوهای متن، شبکه پیچیدهای از سلسله مراتب را ایجاد می کنند. او از برساختی که شخصیت نام دارد، ساختاری را ارایه می دهد که سلسله مراتبی شبیه درخت دارد که در آن با پیوند دو یا چند جزء در بطن یک مقوله وحدت بخش، می توان به مشخصه های معنایی شخصیت ها دست یافت. این جستار به روش تحلیلی- توصیفی نگاشته شده است و بر آن است تا شخصیت «مرگان» را در رمان جای خالی سلوچ اثر محمود دولت آبادی براساس الگوی هروشفسکی بررسی کرده، به این پرسش ها پاسخ دهد که شخصیت مرگان در رمان جای خالی سلوچ چه ویژگی هایی دارد؟ و این ویژگی ها برمبنای چه اصلی از الگوی شخصیتی هروشفسکی و در کدام قرینه های متنی بازنمایی شده اند؟ با توجه به بررسی هایی که در تحلیل شخصیت مرگان براساس الگوی هروشفسکی به عمل آمد، روشن شد مولفه هایی همچون تضاد، تکرار، تشابه، قیاس، معادل سازی و استلزام منطقی اصولی هستند که در تعمیم بخشی رفتار شخصیت مرگان و کشف ویژگی های شخصیتی او تاثیرگذارند. در میان این اصول؛ اصل تشابه و اصل استلزام منطقی، بیش از همه، تعیین کننده خصلت های شخصیتی مرگان و ویژگی سماجت، سرسختی، سرخوردگی و استیصال، بارزترین مشخصه رفتاری اوست.

    کلیدواژگان: شخصیت، هروشفسکی، مرگان، جای خالی سلوچ
  • مریم توکلی، اکرم آیتی* صفحات 199-223
    نقد جغرافیایی با محوریت موضوع مکان، یکی از مفاهیم بنیادین و تاثیر گذار در ادبیات است، بررسی مکان در آثار ادبی به ویژه در دوران پست مدرن اهمیت بیشتری یافته است؛ چرا که نه تنها ادبیات در باز نمایی فضا نقش به سزایی دارد؛ بلکه حضور جغرافیا در رویکرد هایی مانند نقد مضمونی و پسااستعماری نیز گسترده شده است. در این نوع نقد رابطه بین تخیل و واقعیت مدنظر است و تجربه «من» نویسنده با مقوله مکان پیوند می خورد، پس به نگاه نویسنده به یک مکان خاص توجه بیشتری می شود. به عبارتی دیگر توصیف مکان های واقعی مهم نیست؛ بلکه این تخیل نویسنده است که جغرافیای اثر را می سازد. هم چنین این رویکرد با نقد مضمونی نیز مرتبط است. از مضمون جابجایی در زمان و مکان، از دیرباز در ادبیات، استقبال ویژه ای می شده است، شخصیت ها در جست وجوی هویت ازدست رفته خود هستند پس سفر را آغاز می کنند تا با جابجایی در فضا و هم چنین زمان به شناخت خویشتن برسند. رضا قاسمی که یکی از نویسندگان معاصر ایرانی و ساکن فرانسه است، در رمان هم نوایی شبانه ارکستر چوب ها به همین موضوع پرداخته است. در مقاله حاضر، با پردازش توصیفی- تحلیلی داستان و با تکیه بر آرای برتران وستفال، در گستره نقد جغرافیایی؛ در این رمان تصویری زنده و پویا از شهر پاریس و تهران برای مخاطب فعال به نمایش گذاشته شده؛ زیرا جابجایی مکانی و زمانی در این داستان خطی نیست و نویسنده این کار را با منطق خاص خود و بدون آشفتگی انجام می دهد؛ ولی لازم است تا خواننده این کلاف سردرگم را سامان بخشد تا به جهان بازنمایی شده راوی برسد.
    کلیدواژگان: نقد جغرافیایی، وستفال، چند حسیت، قاسمی، پست مدرن
|
  • Roghayeh Aliani *, Bijan Zahiri, Shokrola Poralkhas, Ali Safae Pages 1-22
    Regarding the different conditions and characteristics compared to the past, the modern world, always needs a modern voice and ideology. Naturally, the changes in the contemporary world, willingly or unwillingly, influences in the lives of all citizens, especially children and adolescents. Therefore, in order to increase awareness of this vulnerable group, adults should identify the characteristics of the modern world and represent the far-fetched issues in this field. Children and adolescent fiction are the powerful tool for bringing these modern-day themes to the minds of children; because the story plays a prominent role in the cognitive and emotional development of children. This descriptive-analytical study seeks to extract and identify the concepts of modernity in the story of “ the Little Black Fish”. The results show that Behrangi in the field of modernity views concepts such as exile, differentiation, theoretical curiosity, socialism, movement and dynamism, class conflict and freedom. By identifying with the main character of the story, the child moves away from the traditional thinking and the same color as the congregation, sympathy and goes on a long and dangerous journey.
    Keywords: Literature of children, Teens, Modernity, Samad Behrangi
  • Nasrin Kazemzsdeh *, Payman Salehi Pages 23-46
    Resistance" is a central yet ambiguous and questionable category in Foucault's thought. This is due to Foucault's new and extensive analyzes and conceptions of power. He believes that power is not something that is concentrated in the hands of one person, one particular class or institution and applied to others, but is spread throughout society. Power relations are not possible without "resistance"; because wherever there is power, there is resistance, so resistance manipulates power with calculated strategies. The novel "Ta al-khejel" by the contemporary Algerian author Fazileh al-Farooq is a clear example of the blatant oppression against women in Algerian patriarchal and traditional society, an oppression that begins with the family and ends with society, institutions, law and religion. But the women of the novel resist to this all-encompassing dominations. The aim of the present study is to examine the resistance and struggle of women against the domination of the patriarchal system in a descriptive-analytical way and based on the concepts of power and resistance of Michel Foucault. The results show that the female protagonists of this novel have appeared in two types of positive and negative resistance. Positive resistance through challenge to patriarchy (resistance against tradition and imitation), continuing education (affirmation of female nature), writing (expressive language of women and awareness of their classes) and emigration and negative resistance through denial of femininity (struggle against patriarchal discourse), suicide and insanity have resisted male power.
    Keywords: Class Power, Women's Resistance, Michel Foucault, fazileh al-farooq, Ta-al Khejel
  • Farnoosh Khormaei *, Fereydoun Tahmasebi, Nabiyollah Ider, Farzaneh Sorkhi Pages 47-72
    One of the most important things that is noticed in the sociological criticism of the novel is the connection between the work and the author's class, which is influenced by sociological class views. In the sociological criticism of the novel, first of all, a meaningful structure of the relationship between the work and society should be drawn. According to Goldman, the meaningful structure is the relationship between the inner structure of the work and the reflection of the worldview hidden in it. In the practical examples of sociological criticism of Lukács, Goldman and their other followers, pay attention to the author's class and its relationship with the structure and characterization of the work is considered an essential part in the sociological analysis of the text. On the basis of this research, the sociological analysis of the novel "Secrets of the Genie Valley" by Ebrahim Golestan from the point of view of reflecting the classes of the Iranian society, based on Lucien Goldman's opinions. Based on the findings of this study, Ebrahim Golestan criticized the apparent development of the Shah's regime and its modernization in the novel " Secrets of the Genie Valley ", symbolically representing the role of social classes against these requirements and the opportunism of the rich and middle class and the passivity of the class. He blamed the poor.
    Keywords: Sociological Criticism, Social Classes, “Secrets of the Genie Valley”, Lucien Goldman, Ebrahim Golestan
  • Nemat Mansoori, Badrieh Ghavami *, Reza Borzoiy, Jamal Adhami Pages 73-98

    Carnival is one of the prominent  theories of  Mikhail Bakhtin,the great critic of the twentieth century in literature. Features  that make  a literary work  can be  called carnival are the language  of  the street and market, humor, laughter , imcompetence, grotesque, etc  that  can be mentioned in describing a carnival work. Carnivals are public and folk festivals in which different classes of society are worded and the wise, fools, clowns and kings are ridiculed. One of the works that can be read by carnival” Azadaran-e Bayal” is the work of Gholam Hossein Saedi. This article is based on descriptive-analytical method and library method. The research  finding indicate  that the author disrupts the dominant and one-  sided discourse in this work and provides space by creating multiple  and reciprocal characters and situations to creat discourse and reflect  different voices to express social and cultural truths. In this novel, The explanation of the multilateral and functional contradiction between characters and cultural and religious situations in society, combining contrasting things by creating  situations and artistic spaces ,as well as, reflecting the effects of death and love at the end of stories, creating distorted and crazy characters who breaks balance of logic  and formality, the use of slang in different situations, the existence of fear and panic in the atmosphere of the stories, the creation of humorous and funny situation with special and self- attributed methodes, etc  expresses the signs and components of carnavalism in this work.

    Keywords: Carnival Satire Bakhtin Gholam Hossein Saedi Azadaran, e Bayal
  • Sima Pourmoradi *, Reza Sadeghi Shahpar Pages 99-130
    By questioning the traditional view of the world and man, the modernist writers started inventing the new methods and they brought about fundamental changes in the form and content of the novel. They were able to show the mental world of modern man through the novel. In this article, the novel  of Milky Way is analyzed in a descriptive-analytical way from the point of view of modernism, and the results show that Ayoubi uses intelligent and purposeful techniques of modernist arts, such as stream of consciousness, the inner and dramatic monologue, soliloquy, the association of the mind, the characterization of the anti-hero and the ghost. The incoherence of the plot, the violation of the linear course of time, the uncertainty of the contradiction, the intermingling of the world of dreams and reality, the confrontation with modernity, the symbolism and use of archetypes, the poetry of the prose, the change of point of view, the multiplicity of narrator and polyphony, have created a modern novel. In the novel of Milky Way, the technique of "story within story" and "narrative within narrative" and the artistic twist of "intertextuality" is the reason for the loss of time and departure of the narrative time from the natural and linear process.
    Keywords: Novel, Mohammad Ayoubi, Milky Way, Criticism, Modernism
  • Elnaz Sarani, Behzad Pourgharib *, Ali Arabmofrad Pages 131-148
    Feminist narratology systematically explores gender differences in storytelling and discourse, reflecting on topics including the gender of the writers, the author's hypothetical audience, the real audiences, and the characters and narrator. The aim of this paper is to study feminist narratology in Ghazaleh Alizadeh's most important novel, The House of the Idrisi. This descriptive-analytical paper demonstrates that, aside from the novel's new theme, important literary methods, and solid narrative structure, the analysis of feminist narratology in this novel serves as a forum for the emergence and manifestation of the feminist movement's cultural, conceptual, and metaphysical facets. In fact, Alizadeh reveals her feminist approaches to The House of the Idrisi in two ways: first, by introducing a modern method of replacing masculine narratives with expressive feminine narratives of things, existence, and concepts ( be able to understand gender differences in it), and, second, by emphasizing the female characters of the novel, which, in turn, gives the novel its structure, namely the relationship between explanation, dialogue, and, of course, the story's components and conceptually; complicating female characters in a fictional novel seem to represent the socio-political status of women in the fictional society.
    Keywords: Feminism, Narratology, Patriarchal Discourse, The House of the Idrisi, Ghazaleh Alizadeh
  • Zahra Savaedi, Mohammad Irani * Pages 149-176
    Existentialism is a philosophical school that has found expression mostly in literary works, including novels and plays. This school was first founded in Germany by Kierkegaard in the 19th century, then it made its way to France and Jean-Paul Sartre spread it. The principle of this school is based on the absolute freedom of man and the elimination of necessity, in such a way that man is responsible for his own destiny. This school, like many other schools of thought, found its way to Iran and the works of Iranian authors. One of the contemporary writers who is influenced by the traces of this school in his works is Mostafa Mastoor. This research first deals with the theoretical debates about the school of existentialism and its influence in Persian literature, as well as its components, and then examines and analyzes those components and two works of Mostafa Mastoor’s works. It is also an attempt to clarify that this philosophical school is one of the most used philosophical schools in literature due to its emphasis on "man". The fictional characters of Mostafa Mastoor are disillusioned and isolated ones, people who share the same characteristics in all the works related to this philosophical school, which are present in the literary masterpieces of the existentialism school.
    Keywords: Existentialism, Components, fiction literature, Mostafa Mastoor, I am not a sparrow, Treatise on Nader Farabi
  • Fateme Soltani *, Ahmad Ganipor Malekshah Pages 177-198

    One of the effective models in the analysis of fictional characters is the model provided by Benjamin Hrushevsky. Hrushevsky was one of the theorists who emphasized the network of human relations and believed that text patterns create a complex network of hierarchies. From the structure called the character, he presents a tree-like hierarchical structure in which the semantic characteristics of the characters can be achieved by combining two or more details within a unifying category. This paper seeks to analyze the character of "Mergan" in the novel " The Vacancy of Salouch" by Mahmoud Dovlatabadi based on this model in an analytical-descriptive way, to answer the questions that the character of Mergan in the novel " The Vacancy of Salouch" What are the characteristics of "salouch" and what are the features of these characters based on Hrushevsky 's personality pattern and in which textual contexts are they represented? According to the studies performed in Mergan's character analysis based on the Hrushevsky model; components such as; paradox, repetition, similarity, analogy, equation, and logical implication are principles that influence in the generalization of Mergan's personality behavior and the discovery of his personality traits. Among these principles; the principle of similarity and logical implication are more than any other, they determine Mergan's personality traits and the characteristics of stubbornness, frustration and despair are his most obvious semantic characteristics.

    Keywords: character, Hrushevsky, Mergan, The Vacancy of Salouch
  • Maryam Tavakkoli, Akram Ayati * Pages 199-223
    Geocriticism with a focus on the subject of place is one of the fundamental concepts in literature, the study of place in literary works became more important, especially in the postmodern era because not only literature plays an important role in the representation of space, but also the presence of geography has expanded in approaches such as thematic and postcolonial criticism. In geocriticism, the relation between imagination and reality is considered, it is the author's experience which means this linked to the category of place, so the author's view of a particular place is considered. In other words, It is not the description of the real places that matters, but it's the author's imagination that makes up the geography of the work. This approach is also related to thematic criticism. The theme of time and space shifts has been particularly popular in the literature for ages, with characters searching for their lost identities, so they begin the journey to know themselves by shifting in space as well as time. Reza.Ghasemi, who is one of the contemporary Iranian writers living in France, deals with this issue in the novel The Nocturnal Harmony of Wood Orchestra. In the present article, with the descriptive-analytical processing, the story is analyzed  relying on the opinions of Bertran Westphal, in the scope of geographical criticism. In this novel, a vivid and dynamic image of the city of Paris and Tehran is displayed for the active audience; because the place and time shift in this story is not linear and the author does this with his own logic and without confusion; but it is necessary for the reader to sort out this confusing tangle in order to reach the world represented by the narrator.
    Keywords: Geocriticism, Westphal, Polysensoriality, Ghasemi, Postmodern